fbpx
WordPress SEO Nasıl Yapılır?

WordPress SEO Nasıl Yapılır?

WordPress SEO, dünyanın en çok kullanılan yaygın CMS sistemi ile kurulmuş web sitelerinin arama motorlarına göre yapılandırılması çalışmasıdır . Dünyada birçok gelişmiş platform günümüzde WordPress’in alt yapısını kullanarak yayın hayatına devam ediyor. WordPress, açık kaynak ve ücretsiz olmasıyla birlikte kolay geliştirilebilir platformlardan biridir.
Blog, e-ticaret, kurumsal web siteleri ve farklı projeler alanında fazlaca kullanımda, ihtiyaca göre her geçen gün altyapı ve eklentileri ile hızlı bir şekilde büyümektedir . İçeriğimizde WordPress SEO çalışmasını otomatik olarak yürütebilmeniz ve bilgi sahibi olmanız için ayrıntılı SEO yöntemleri ve yöntemlerini inceleyebilirsiniz .

WordPress Nedir?

WordPress, dünya çapında en çok kullanılan en büyük CMS alt yapılarından biridir. Milyonlarca web siteleri tarafından yaygın olarak kullanılmakta ve her geçen gün geliştirilmektedir. Stabil ve temiz yapıya sahip olması, sürekli güncellenmesi, açık kaynak olması, farklı geliştiricilerin ve kolayca bulunabilmesi ve en iyi de güçlü SEO alt yapısına sahip olmasından dolayı çokça tercih edilen kullanılan kullanılan yazılımlardan biridir .
WordPress, kullanıcıya kattığı binlerce avantaj ile her geçen gün çok daha fazla kişi tarafından tercih ediliyor olsa da her projede ya da web sitesinde WordPress kullanmak mümkün değildir . Kurumsal, blog ve basit/orta değişiklikleri E-ticaret sitelerinde kullanım maliyet/performans açısından oldukça ayrıldır.
WordPress’in Avantajları:
  • Basit yapı: Yönetim ve kullanıcı paneli oldukça kolay kullanımının yanı sıra binlerce ücretsiz kaynak ve eğitim bulunmaktadır.
  • Temiz yazma : Sürekli olarak başlatılması ve güncellenmesi ile her geçen gün kendinite ve bu hizmet tamamen ücretsiz olarak görüntüleniyor .
  • Geniş kaynak: Dünya genelindeki yaygınlığından aradığınız tüm bilgi ve kaynaklara kolayca ulaşılabilir, projeniz için geliştiriciyi bulmanız oldukça basittir .
  • Hız: Doğru tema seçimi ile son derece hızlı çalıştırılabilir ve özelleştirebilirsiniz.
  • Sınırsız kişiselleştirme: Açık kaynak olmasından dolayı istediğiniz gibi geliştirebilir, kendinize göre özelleştirebilirsiniz . Ek yazılımlar ile istediğiniz özellikleri alt yapınıza rahat
  • Gelişmiş SEO alt yapısı ile son derece mükemmel bir başarı elde ederek imza atarak Google üzerinde birçok rakibinizin önüne geçebilir, arama motorlarında doğru gelişim çalışmaları ile elde edebilirsiniz.
WordPress’in Dezavantajları:
  • Her proje için uygun olmayabilir, bu nedenle projenizde neyi amaçladığınızı seçtikten sonra ek kaynak araştırmasını yaparak uygunluğunu kontrol edebilirsiniz .
  • Kullandığınız tema ve eklenti yoğunluğuna bağlı ve bu yazılımların kod yapısına bağlı olarak site hızınızda yavaşlama meydana gelebilir.
  • Çok fazla geliştiricisi olması ve basit bir alt yapıya sahip olmasından kaynaklanan çok fazla tema ve eklenti geliştiricisi mevcuttur . Basit ve kötü tema/eklentiler nedeniyle emeklerinizi tüketebilirsiniz. Bu nedenle doğru kişilerden danışmanlık almak son derece önemlidir.
Eğer projeniz çok komplike bir yapıya sahip olmayacaksa WordPress kullanmak son derece yeterli olacaktır . Sitenizi kurduktan sonra web sitelerinde nasıl iyi sonuçlar alabileceğiniz çalışmalardan en basit şekilde derledik . Tüm bilgilerinizi size göre uyarlayarak arama motorlarında yükselişi ve organik yükselişini sağlayabilirsiniz.

WordPress SEO Nedir?

WordPress SEO, WordPress alt yapısı web sitelerinin arama motorlarında daha fazla trafik alabilmesi ve anahtar kelime pozisyonlarının yükselmesi için gerçekleştirilen optimizasyon çalışmasıdır. Dünyada %89’luk payı ile en çok kullanılan arama motoru Google’dır. Hacmin yüksek olduğu bu arama motoruna göre optimize edilen web siteleri, anahtar kelimenizi arayan kişilerin neredeyse tamamına ulaşabilirler .

WordPress SEO Nasıl Yapılır?

WordPress, hem düzenleme hem de kullanılabilirliği açısından birçok imkana sahip olduğu için temel ayarlarını WP’nin kendi sunduğu özellikler ile gerçekleştirecğiz. WordPress SEO çalışmalarında uygulayacağımız çalışma adımları:
  • Teknik SEO
  • Sayfa içi SEO
  • Site dışı SEO

Başlangıç: WordPress SEO Ayarları

Sürdürülebilir SEO çalışması ve büyüme her zaman sağlam temellere dayanır. Başlangıçta doğru adımlar ile temelleri atmak, ilerleyen süreçte sorunları en aza indirecektir.

1- Hosting Seçimi

Hosting, yayın yapan internet sitesinin dosyalarının barındığı sanal bilgisayardır. Websitesi alt yapınız ne olursa olsun en önemli faktörlerden biri hosting seçimidir. Gerçekleştirdiğiniz çalışmalar etki göstermiyorsa, sıralamanız yükselmiyor ya da trafiğiniz artmıyorsa bu sorun kullandığınız hosting kaynaklı olabilir.
Bu tür durumlarda hosting firmanızın değişmesi ile bile web siteleri ciddi derecede trafik ve sıralama artışı yakabilirsiniz. Web siteniz için hosting seçerken dikkat etmeniz gereken kriterler:
  • Uptime oranı %99 olması
  • Tarama sırasında bloke etmemesi
  • Farklı ülke ziyaretlerine bloke koymaması
  • Teknik destek 
  • Sunucu lokasyonu
Yayınlayacağınız web sitesini hangi ülkede faaliyet göstereceği ile hostingin lokasyonu oldukça önemlidir. Örneğin Türkiye’de hizmet veren bir web sitesinin ABD gibi bir ülkede hosting kullanması oldukça mantıksız olacaktır. Sitenizi barındığınız lokasyon yayın yaptığınız ülkeye ne kadar yakın olursa bağlantı o kadar hızlı olacaktır. Aynı zamanda yayın yaptığınız ülkede sıralamalarınız daha iyi konumlarda listelenecektir.

2- Tema Seçimi

Farklı web siteleri üzerinde binlerce çeşit ücretli/ücretsiz WordPress temaları yayınlanmakta. Temanız ne kadar temiz kod yapısına ve hafifliğine sahipse hem botlar tarafından taranması hem de optimize edilmesi o kadar kolay olacaktır.
Temaların çok fazla özelliğinin olması çok iyi bir alt yapı ya da SEO uyumlu olduğu anlamına gelmez. Aksine bir tema ne kadar çok özellik sunuyorsa optimize etmesi o kadar zor ve hızı da doğru orantılı olarak düşük olabilir.  Seçtiğiniz temanın hızı, yapısını ve sorunlarını anlamınızın en kolay yolu demonun bulunduğu URL adresi üzerinde testler gerçekleştirmektir.
Yayında olan demo URL adresini https://pagespeed.web.dev/ adresi üzerinden test edebilirsiniz. Çıkan sonuçlara göre temayı kullanabilir ya da farklı alternatiflere yönlenebilirsiniz.
Themeforest, codecanyon gibi platformlarda ücretli WordPress temalarını kolaylıkla satın alabilirsiniz. Satın alacağınız temanın yorumlarını okumak net olmamakla birlikte yine sizlere fikir verebilir. 

3- SEO Dostu URL Yapısı

WordPress’in şüphesiz en özellikleri sunduğu özelliklerden biri URL yapılarını özelliklerini seçiyor olmanızdır . SEO dostu URL yapısı için Ayarlar >Kalıcı Bağlantılar > Yazı İsmi seçeneği seçimini oluşturduğunuz sayfalarda otomatik olarak uyumlu URL yapılarınızı oluşturmanızı sağlar.
Yazı ya da sayfa ekleme sırasında URL yapınızı da anahtar kelimenize uygun şekilde kendiniz düzenleyebilirsiniz.

4- WordPress SEO Eklentisi Kurulumu

WordPress alt yapılı sitelerde SEO’yu kolaylaştıran en önemli faktör, eklentiler ile daha hızlı çalışmaların yürütülebilmesidir.  WordPress SEO için çok farklı eklentiler olsa da en yaygın kullanılan 3 eklenti bulunuyor. 
  • Rank Math SEO
  • All in SEO
  • Yoast SEO
Tercihinize göre bu 3 eklentiden birini kullanabilirsiniz. Benim bu yayınların tavsiyesinin ücretsiz sürümünde bile çok fazla özelliğinin olmasından kaynaklanıyor olarak Rank Math SEO’dur .
3 eklentide WordPress SEO konusunda oldukça zengin kaynaklara ve özelliklere sahiptir. 3 eklentininde PRO sürümüyle daha ayrıntılı sınıflandırmalar yapabilirsiniz fakat ilk etapta ücretsiz sürümleri kesinlikle işinizi en iyi şekilde görecektir.
WordPress eklentiler > yeni ekle adımlarını takip ederek kurmak istediğiniz eklenti adını aratın, ardından yükle butonuna tıklayarak birkaç dakika içinde eklentinizi kurmuş hale getirebilirsiniz.  Ayarların nasıl yapıldığı merak ediyorsanız Rank Math SEO Ayarları içeriğimizi inceleyerek kendiniz için en ideal ayarları gerçekleştirebilirsiniz

5- Search Console (Webmaster Tools) Kaydı

Search Console; Organik sonuçlarınızı inceleyebilmeniz, geliştirmeniz ve hatalarınızı görebilmeniz için tabiri caizse eliniz ayağınız olabilir. Sadece WordPress değil, hangi alt yapıya sahip olunması kesinlikle kurmanız gereken ücretsiz Google servislerinden biridir.
Buradan Search Console adresine giderek oturum açabilir, talimatları izleyerek websitenizin kaydını oluşturabilirsiniz. 
Sitenizin hızlı taranması için Search consolenin sol kısmında bulunan site haritaları kısmına gelerek site haritanızı eklemeyi unutmayın. Bu sayede sitenizde yer alan sayfa, yazı ve görselleri Google botlarının bulması daha kolay olacak ve daha hızlı tarama işlemleri gerçekleşecektir.
Adres çubuğuna “siteadiniz.com/sitemap.xml” yazarak site haritanıza ulaşabilir, Search console’ye site haritanızı ekleyebilirsiniz.

İlerleme: WordPress Teknik SEO 

WordPress alt yapılı blog, işletme ya da e-ticaret sitemizi kurduk. Ürünlerimizi yükledik. Temel ayarlarını yaptık. Peki ya bundan sonraki süreç nasıl ilerleyecek?

SEO sürekli olarak devam etmesi ve geliştirilmesi gereken bir dijital pazarlama çalışması. Kısa vadede etkisi birçok sektörde az olsa da orta ve uzun vadede büyük dönüşümleri organik yollardan elde etmenin en etkili yöntemlerinden birisidir.

WordPress Teknik SEO Adımları

Teknik SEO, sadece wordpress için değil tüm alt yapılar için son derece önemlidir. Kısacası dijital işletmeniz teknik anlamda ne kadar iyi olursa güncelleme, dalgalanma, rakiplere karşı rekabette o kadar güçlü olur.

1- Site hızı 

WordPress, yapısı gereği ihtiyacınız olmayan birçok özellik ya da ek dosyayı kendi içinde sunabilir. Bunun için alt yapınızı ve temanızı optimize etmeniz gerekebilir. Hızlı açılan siteler her zaman botları ve kullanıcılarını memnun eder. WordPress hız optimizasyonu başlıca detaylı bir konudur. Bu yüzden kısa bilgiler ile değineceğiz. Daha detaylı bilgi için ilgili içeriğimizi okuyabilirsiniz.

  • Görsel küçültmeleri
  • Gereksiz CSS kaldırımı
  • Gereksiz JS kaldırımı
  • CDN kurulumu
  • HTML sıkıştırması

2- Görsel Optimizasyonları

Google, görsel kullanımları için yeni nesil formatları öneriyor. Bu formatlar görsellerin kalitesini bozmadan düşük boyutlarda açılmasını sağlıyor. Kullandığınız görselleri “webp” formatına çevirmeniz sayfalarınızın yüklenme hızını oldukça artıracaktır. Birçok ücretli eklentinin jetonla sunduğu özelliklerin yanı sıra eklenti kütüphanesinde “webp express” adlı eklentiyi kullanarak tüm görsellerinizi ücretsiz şekilde sıkıştırabilirsiniz.

3- Derinlik Kırılımları

Derinlik kırımlıları, ziyaretçilerinizin web sitesine girdiğinde istedikleri alana kolay ulaşabilmeleri için gerekli adımlardan biridir.

Menü ya da sayfa içi bağlantılarınızda en son ulaşabilecekleri sayfaya maksimum 3 adımda ulaşmaları gerekir. Daha basitleştirmek gerekirse:

Ana Sayfa > Kategori > İçerik

Bu hem botların sitenizi daha rahat taramasına olanak sağlar, hem de kullanıcıların istedikleri sonuca ulaşmasını kolaylaştırır.

4- Canonical Link

Canonical linkler, sayfaların orjinalliğini botlara göstermek için bir html işaretidir. Kullanılan birçok SEO eklentisi bunu otomatik olarak sayfalara ekliyor.

5- Schema.org Yapısı (Yapısal Veri)

Yapısal veriler, web sitenizin botlar tarafından taranması sırasında verileri daha iyi anlamaya yardımcı olan bir kod parçasıdır. Anasayfa, içerikler, ürünler, kategoriler için ayrı ayrı oluşturulmalıdır. Kullanılan SEO eklentileri ile bu kod parçalarını yazılım bilmeden oluşturabilirsiz. Manuel Şekilde oluşturmak için Şema İşaretleme Yardımcısı sayfasına göz atabilirsiniz.

Büyüme: Sayfa İçi SEO

 

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir