WordPress Nedir?
- Basit yapı: Yönetim ve kullanıcı paneli oldukça kolay kullanımının yanı sıra binlerce ücretsiz kaynak ve eğitim bulunmaktadır.
- Temiz yazma : Sürekli olarak başlatılması ve güncellenmesi ile her geçen gün kendinite ve bu hizmet tamamen ücretsiz olarak görüntüleniyor .
- Geniş kaynak: Dünya genelindeki yaygınlığından aradığınız tüm bilgi ve kaynaklara kolayca ulaşılabilir, projeniz için geliştiriciyi bulmanız oldukça basittir .
- Hız: Doğru tema seçimi ile son derece hızlı çalıştırılabilir ve özelleştirebilirsiniz.
- Sınırsız kişiselleştirme: Açık kaynak olmasından dolayı istediğiniz gibi geliştirebilir, kendinize göre özelleştirebilirsiniz . Ek yazılımlar ile istediğiniz özellikleri alt yapınıza rahat
- Gelişmiş SEO alt yapısı ile son derece mükemmel bir başarı elde ederek imza atarak Google üzerinde birçok rakibinizin önüne geçebilir, arama motorlarında doğru gelişim çalışmaları ile elde edebilirsiniz.
- Her proje için uygun olmayabilir, bu nedenle projenizde neyi amaçladığınızı seçtikten sonra ek kaynak araştırmasını yaparak uygunluğunu kontrol edebilirsiniz .
- Kullandığınız tema ve eklenti yoğunluğuna bağlı ve bu yazılımların kod yapısına bağlı olarak site hızınızda yavaşlama meydana gelebilir.
- Çok fazla geliştiricisi olması ve basit bir alt yapıya sahip olmasından kaynaklanan çok fazla tema ve eklenti geliştiricisi mevcuttur . Basit ve kötü tema/eklentiler nedeniyle emeklerinizi tüketebilirsiniz. Bu nedenle doğru kişilerden danışmanlık almak son derece önemlidir.
WordPress SEO Nedir?
WordPress SEO, WordPress alt yapısı web sitelerinin arama motorlarında daha fazla trafik alabilmesi ve anahtar kelime pozisyonlarının yükselmesi için gerçekleştirilen optimizasyon çalışmasıdır. Dünyada %89’luk payı ile en çok kullanılan arama motoru Google’dır. Hacmin yüksek olduğu bu arama motoruna göre optimize edilen web siteleri, anahtar kelimenizi arayan kişilerin neredeyse tamamına ulaşabilirler .
WordPress SEO Nasıl Yapılır?
- Teknik SEO
- Sayfa içi SEO
- Site dışı SEO
Başlangıç: WordPress SEO Ayarları
1- Hosting Seçimi
- Uptime oranı %99 olması
- Tarama sırasında bloke etmemesi
- Farklı ülke ziyaretlerine bloke koymaması
- Teknik destek
- Sunucu lokasyonu
2- Tema Seçimi
3- SEO Dostu URL Yapısı
4- WordPress SEO Eklentisi Kurulumu
- Rank Math SEO
- All in SEO
- Yoast SEO
5- Search Console (Webmaster Tools) Kaydı
Adres çubuğuna “siteadiniz.com/sitemap.xml” yazarak site haritanıza ulaşabilir, Search console’ye site haritanızı ekleyebilirsiniz.
Dijital pazarlama ve SEO, tamamiyle bir bütündür. Biri olmadan diğeri, diğeri olmadan diğeri tam sonuç vermez.
İlerleme: WordPress Teknik SEO
WordPress alt yapılı blog, işletme ya da e-ticaret sitemizi kurduk. Ürünlerimizi yükledik. Temel ayarlarını yaptık. Peki ya bundan sonraki süreç nasıl ilerleyecek?
SEO sürekli olarak devam etmesi ve geliştirilmesi gereken bir dijital pazarlama çalışması. Kısa vadede etkisi birçok sektörde az olsa da orta ve uzun vadede büyük dönüşümleri organik yollardan elde etmenin en etkili yöntemlerinden birisidir.
WordPress Teknik SEO Adımları
Teknik SEO, sadece wordpress için değil tüm alt yapılar için son derece önemlidir. Kısacası dijital işletmeniz teknik anlamda ne kadar iyi olursa güncelleme, dalgalanma, rakiplere karşı rekabette o kadar güçlü olur.
1- Site hızı
WordPress, yapısı gereği ihtiyacınız olmayan birçok özellik ya da ek dosyayı kendi içinde sunabilir. Bunun için alt yapınızı ve temanızı optimize etmeniz gerekebilir. Hızlı açılan siteler her zaman botları ve kullanıcılarını memnun eder. WordPress hız optimizasyonu başlıca detaylı bir konudur. Bu yüzden kısa bilgiler ile değineceğiz. Daha detaylı bilgi için ilgili içeriğimizi okuyabilirsiniz.
- Görsel küçültmeleri
- Gereksiz CSS kaldırımı
- Gereksiz JS kaldırımı
- CDN kurulumu
- HTML sıkıştırması
2- Görsel Optimizasyonları
Google, görsel kullanımları için yeni nesil formatları öneriyor. Bu formatlar görsellerin kalitesini bozmadan düşük boyutlarda açılmasını sağlıyor. Kullandığınız görselleri “webp” formatına çevirmeniz sayfalarınızın yüklenme hızını oldukça artıracaktır. Birçok ücretli eklentinin jetonla sunduğu özelliklerin yanı sıra eklenti kütüphanesinde “webp express” adlı eklentiyi kullanarak tüm görsellerinizi ücretsiz şekilde sıkıştırabilirsiniz.
3- Derinlik Kırılımları
Derinlik kırımlıları, ziyaretçilerinizin web sitesine girdiğinde istedikleri alana kolay ulaşabilmeleri için gerekli adımlardan biridir.
Menü ya da sayfa içi bağlantılarınızda en son ulaşabilecekleri sayfaya maksimum 3 adımda ulaşmaları gerekir. Daha basitleştirmek gerekirse:
Ana Sayfa > Kategori > İçerik
Bu hem botların sitenizi daha rahat taramasına olanak sağlar, hem de kullanıcıların istedikleri sonuca ulaşmasını kolaylaştırır.
4- Canonical Link
Canonical linkler, sayfaların orjinalliğini botlara göstermek için bir html işaretidir. Kullanılan birçok SEO eklentisi bunu otomatik olarak sayfalara ekliyor.
5- Schema.org Yapısı (Yapısal Veri)
Yapısal veriler, web sitenizin botlar tarafından taranması sırasında verileri daha iyi anlamaya yardımcı olan bir kod parçasıdır. Anasayfa, içerikler, ürünler, kategoriler için ayrı ayrı oluşturulmalıdır. Kullanılan SEO eklentileri ile bu kod parçalarını yazılım bilmeden oluşturabilirsiz. Manuel Şekilde oluşturmak için Şema İşaretleme Yardımcısı sayfasına göz atabilirsiniz.
Büyüme: Organik Trafiğin Artışı
Tüm aşamaları tamamladıktan sonra asıl önemli olan